Організація харчування

/Files/images/dzv_romashka/media-share-0-02-05-7a4de477afd9ea6ba2350a21cf73714e256ce159a94af576b984cc3bdd1d1cfa-54bbefd3-848e-4949-bb82-3d8e8b981bcd.jpg /Files/images/dzv_romashka/media-share-0-02-04-83a89c9730317e1848d6f3fa881c232571c3fde263e6d9bd7532efb295f52749-1dfc5e1a-13f3-46a2-95fe-09b3b8fae519.jpg

Раціональне харчування - це харчування, яке забезпечує постійність внутрішнього середовища організму і всі його життєві прояви при різних умовах праці й побуту.Воно має свої науково обґрунтовані принципи:

1.Відповідність надходження енергії до енерговитрат. У нормі повинен бути певний баланс, або рівновага.

2. Відповідність хімічного складу харчових речовин фізіологічним потребам організму.

3. Максимальна різноманітність раціону.

Режим харчування- це насамперед режим, тривалість і кратність прийомів їжі, інтервали між ними, розподіл об'єму й енергетичної цінності їжі по окремих її прийомах. Дослідженнями фізіологів доведено, що при чітко встановлених прийомах їжі в людини виробляється умовний рефлекс, який регулює секрецію травних соків.

Охоплення учнів харчуванням

Нормативна база організації харчування учнів школи

У 2018/2019 навчальному році організація харчування учнів школи здійснювалась відповідно до нормативно-правових актів України, рішень адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради, наказів Департаменту освіти Харківської міської ради, управління освіти адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради, наказів по школі. Вжито невідкладних заходів щодо створення умов для організації харчування школярів. Організовано повноцінне, безпечне та якісне харчування учнів: замовлення та прийняття до школи безпечних, якісних продуктів харчування та продовольчої сировини в необхідній кількості, додержання умов та термінів їх зберігання, технології виготовлення страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку, виконання норм харчування тощо.

Проводився облік учнів, які отримували безкоштовне гаряче харчування, а також гаряче харчування за кошти батьків. Згідно зі ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства» учні 1-4-х класів забезпечувались безкоштовним гарячим харчуванням (вартість – 11,00 грн.) Також безоплатним гарячим харчуванням забезпечувались діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (вартість – 13,50 грн.)

Учні 1-х класів отримували безоплатне молоко (вартість – 6,36 грн.)

Безкоштовне харчування учнів здійснювалося тільки в робочі дні, у разі відсутності учнів під час навчання компенсація не проводилась.

Постійно здійснювався бракераж сирої та готової продукції, результати заносилися до журналу бракеражу завідуючою виробництвом та шкільною медичною сестрою. Своєчасно здійснювалося складання щоденного меню на підставі примірного двотижневого меню-розкладки.

Було складено та затверджено списки учнів, які потребують дієтичного харчування, проінформовано всіх батьків про порядок одержання безкоштовного харчування та вимоги до оформлення відповідних документів. У разі вибуття учнів зі школи або зарахування до школи видавалися накази про зміни в організації харчування учнів початкових класів.

Інформація про стан харчування учнів ХЗОШ № 131

2018/2019 н.р.

Кількість учнів, які підлягають охопленню харчуванням (без дітей на інд. навчанні) (4=5+6 5=2-21 6=3-22) Кількість тих, хто харчується (7=8+9 8=5 9=МАКС(12;18)) Кількість учнів, які отримують гаряче харчування Кількість пільговиків, що харчуються Кількість учнів, охоплених буфетною продукцією Харчування в ГПД Кількість учнів на індивідуальному навчанні Кількість учні 1-4 класів, відмовилися від харчування дітей (за станом здоров'я дітей)
Всього в т.ч. Всього в т.ч. Всього в т.ч. Всього в т.ч. Всього в т.ч. Всього учнів у ГПД отримують гаряче харчування в ГПД Всього в т.ч.
1-4 кл. 5-11 кл. 1-4 кл. 5-11 кл. 1-4 кл. 5-11 кл. 1-4 кл. 5-11 кл. 1-4 кл. 5-11 кл. 1-4 класів 5-11 класів
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 20 21 22 23
706 275 431 683 275 408 683 275 408 9 6 3 683 275 408 30 30 10 2 8 --

У 2019/2020 навчальному році:

- продовжено роботу педагогічного колективу щодо реалізації Міської програми «Дитяче харчування» та нормативних документів, що регламентують організацію харчування у загальноосвітніх навчальних закладах;

- проводиться роз’яснювальну роботу серед учнів та батьків щодо гігієнічних основ харчування;

- здійснюється контроль за дотриманням учнями правил особистої гігієни у шкільній їдальні та вживанням гарячих страв школярами, санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, дотриманням режиму та графіком харчування дітей;

- своєчасно інформуються батьки щодо організації харчування дітей у школі;

- здійснюється громадський контроль за якістю харчування учнів.

Кiлькiсть переглядiв: 847